fbpx
Kultur Historie

Prinsesse Marie er kulturel brobygger

D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Maries kobberbryllup
Foto: H.H. Prinsesse Athena © D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Maries kobberbryllup
“Jeg ved ikke, om det er en nem opgave at være brobygger mellem to kulturer. Men det er en vigtig opgave. Det er min oplevelse, at kulturmøder på tværs af landegrænser er berigende for kunsten. Kulturmøder kan udfordre, inspirere og udvikle kunsten. Det er naturligt at spørge sig selv – hvor kommer jeg fra? Hvad er mine rødder? Man kan også bedre være åben over for andre, når man har det på plads,” fortæller HKH prinsesse Marie i dette email-interview med La France.

Tekst: Finn Rastén, journalist

Deres Kongelige Højhed, De blev i efteråret udnævnt som særlig kulturrepræsentant på den danske ambassade i Paris. Og til sommer vil De åbne dronning Margrethes udstilling i Cahors. Med Deres internationale baggrund har De i de seneste år beskæftiget Dem med kulturudveksling mellem Danmark og Frankrig, særligt i forbindelse med varetagelsen af Deres danske og franske protektioner, herunder Det Danske Studenterhus i Paris, Alliance Française i Danmark, Le Souvenir Français (Den Danske Komité) og Prix littéraire des Ambassadeurs des Francophones. Var De alligevel forundret over job og titel – eller var det en mulighed, som De selv havde ønsket længe?

“Det er en rolle, som giver stor mening for mig. Kulturrelationer på tværs af lande har altid haft stor betydning for mig. De seneste år har jeg gennem mine protektioner haft særligt fokus på at styrke de kulturelle relationer mellem Danmark og Frankrig, og som ung og voksen studerede og arbejdede jeg i både USA, Frankrig og Schweiz. Jeg er sikker på, at det har spillet en stor rolle i at forme mig til det menneske, som jeg er i dag. 

Det var derfor helt naturligt for mig at gribe muligheden for at indgå i ambassadens nye satsningsområde, og jeg er både meget stolt af og beæret over muligheden for at arbejde for at fremme dansk kultur i udlandet. Det betyder også meget, at min familie og jeg er faldet rigtigt godt til i Paris. Så det var perfekt timing, da muligheden opstod.”

Nu har De haft jobbet i knap et år – og det er, som De selv nævner, et led i en ny satsning for at styrke dansk kultur og samarbejde. Har De i løbet af den periode lagt nogle planer for, hvordan De vil udbygge den kulturelle bro mellem de to lande, som De jo er så tæt forbundet med. Hvordan arbejder De med det i praksis?

Jeg skal være med til at styrke de kulturelle relationer mellem Danmark og Frankrig, og det betyder, at jeg sammen med et hold på ambassaden skal afsøge nye danske og franske partnerskaber inden for kulturens verden. Vi har et rigtigt godt udgangspunkt, for Danmark er meget populært i Frankrig i disse år. Der er stor interesse for landet. Det skyldes alt fra “hygge” til vores madkultur.

Sammen med teamet arbejder jeg blandt andet for at øge kendskabet til dansk samtidskunst i Frankrig. Det sker gennem udstillinger, for eksempel i Danmarkshuset i Paris, som altid har været et meget vigtigt og kendt sted for dansk kunst. Men det bliver også suppleret af en ny, digital platform, der skal udbrede kendskabet til dansk kunst og kultur til alle franskmænd, uanset hvor de befinder sig. 

Et andet vigtigt indsatsområde er at styrke samarbejdet mellem danske og franske museer. For tiden kan man se en fantastisk udstilling om maleren Krøyer og hans franske inspiration på Skagen Museum side om side med værker af nogle af de mest betydningsfulde franske malere. Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Musée Marmottan Monet i Paris og Skagens Kunstmuseer, og den slags partnerskaber vil vi meget gerne have flere af fremover. 

Lige nu er vi selvfølgelig meget optaget af Danmarks-året i Cahors, som byder på noget af det bedste inden for dansk gastronomi, sport, musik og kunst. For mit vedkommende kan jeg godt lide at være helt inde i de projekter, som jeg beskæftiger mig med. Selvfølgelig er jeg også mere traditionelt med til at lukke døre op, åbne udstillinger og så videre. Men jeg deltager i hele processen – med udvikling af strategien og med planlægningen – for det er mere interessant.”

Hvad er forskellen mellem den danske og den franske indfaldsvinkel til emnet kultur? Det, udlandet altid taler om, er danskernes tillid til hinanden – og franskmændenes mere temperamentsfulde adfærd. Er det noget, De oplever i Deres arbejde?

“Det er rigtigt, at danskerne er ganske tillidsfulde, tålmodige og rolige. Og så er vi ikke mindst konsensussøgende. At blive enige om tingene er meget vigtigt for danskerne. Der er franskmændene noget mere oprørske, og de kan godt lide at skille sig ud individuelt. I Frankrig er der jo et væld af forskellige kulturer, mens Danmark er et lille land med en mere homogen kultur. 

Det er dejligt, at vi er forskellige, men jeg oplever heldigvis også mange ligheder mellem danskere og franskmænd. Vi har for eksempel den samme humor. Vi har begge stor entusiasme for mad. Og jeg mærker også en stor interesse for kunst og kultur i begge lande. Nogle af de danske værdier, som jeg tager med mig ud i verden, er vores lange tradition for ligeværd, ytringsfrihed og tolerance. Og jeg sætter også stor pris på forståelsen for balancen mellem arbejde og familieliv.

Kultur jo et vidt begreb. Det spænder fra sport til finkultur som film, teater, litteratur og jo også gastronomi. Hvilken del står Deres hjerte nærmest?

“Gastronomi er helt klart en vigtig del af min kultur, men for mig er kultur stærkest, når den fungerer som et bindeled mellem mennesker. Hvad enten man samles om madkulturen, om musikken, om billedkunsten eller noget helt andet. Kultur kan ligesom sprog binde os sammen som mennesker og som fællesskaber.

Det udvikler os som mennesker at møde en ny kultur med nysgerrighed og åbent sind. Derfor går min mand og jeg også op i at præsentere vores børn for mange forskellige kulturoplevelser. Det er selvfølgelig ikke alt, som de synes er lige spændende. Men vi har nysgerrige børn, og det er en gave.”

De har jo flere protektioner og mange andre opgaver i Danmark – hvordan spiller det sammen med et fast arbejde som kulturambassadør i Paris?

“Jeg rejser til Danmark med jævne mellemrum og forsøger at samle mine aftaler og arrangementer i de forskellige organisationer, som jeg er protektor for. Heldigvis er Danmark jo ikke så langt væk. Det er et stort privilegium, at jeg har mulighed for at arbejde for danske interesser både i Danmark og i Frankrig.

I dag kan vi heldigvis arbejde fra hvor som helst i verden. Der er mange måder at deltage i møder og konferencer på. Coronapandemien har tvunget os til at lære nye måder at kommunikere på, og den har fremskyndet vores evne til at bruge vores digitale platforme som kommunikationsredskaber.”

De vil snart stå for at åbne udstillingen i Cahors. Og De bor jævnligt på Château de Cayx. Har De i dag et særligt forhold til Cahors – eller er De, på grund af Deres opvækst, mest knyttet til Paris?

“Min familie og jeg føler os meget tæt knyttet til Cahors og den franske del af familien. Lot-regionen er et meget spændende og smukt område med betagende landskaber og Lot-floden, som bugter sig gennem vinmarkerne. Prins Joachim tilbragte sine sommerferier på Château de Cayx fra han var helt lille, og den tætte tilknytning har han givet videre til sin egen familie. Vores børn elsker at kommer der. Alle fire. 

På slottet mærker man tydeligt Prins Henriks sjæl og ånd. Han gjorde meget for kulturen i området. Prinsen havde blandt andet en flot tradition med at holde sommerkoncerter i slotsgården på Cayx, hvor mange danske musikere har haft mulighed for at optræde. 

Kultur og historie spiller i det hele taget en stor rolle for Cahors, og i år er byen også vært for en etape af Tour de France, som jo skydes i gang i Danmark. Så med de helt særlige bånd, som byen har til Danmark, er det helt oplagt med et Danmarks-år. Jeg tror, at året vil være berigende for både Cahors og Danmark, og det er en stor ære, at jeg i juli får mulighed for at åbne udstillingen med Dronningens kunst på det nyrenoverede Henri-Martin-museum. Det glæder jeg mig meget til!” 

 

Artiklen er kun for abonnenter, men du får første måned for kr. 9,- uden binding! Du kan tegne et abonnement lige her, eller logge ind herunder.